Ωίδιο: Καταστροφική ασθένεια στο αμπέλι.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι το αμέσως επόμενο διάστημα οι αμπελοκαλλιεργητές, προκειμένου να προστατεύσουν τους αμπελώνες τους από το ωίδιο.

oidio-ampeli

Πρόκειται για την πλέον καταστροφική μυκητολογική ασθένεια του αμπελιού στη χώρα μας, και η προστασία της νέας βλάστησης από τις αρχικές μολύνσεις –οι οποίες σημειωτέον ξεκινούν από τους οφθαλμούς που είχαν μολυνθεί πέρσι– κρίνεται από τους γεωπόνους απαραίτητη.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, ο μύκητας δραστηριοποιείται με την έναρξη της βλάστησης του αμπελιού και προκαλεί πρώιμες προσβολές, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Συγκεκριμένα, τα μολύσματα (κονίδια) μεταφέρονται με τον άνεμο και προκαλούν μολύνσεις. Οι πιο κατάλληλες συνθήκες μάλιστα για να αναπτυχθεί η ασθένεια είναι όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 25 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία ξεπερνάει το 40%.

Αμυγδαλιά

Εχθροί

1. Ευρύτομο (Eurytoma amygdali, Hymenoptera, Eurytomidae): Το έντομο αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό της αμυγδαλιάς. Λόγω της ωοτοκίας του, προκαλείται πρόωρη καρπόπτωση, ενώ η βασική ζημιά προκύπτει από την καταστροφή του εδώδιμου τμήματος του καρπού από την προνύμφη του εντόμου. Έπειτα, το έντομο διαχειμάζει μέσα στα προσβεβλημένα αμύγδαλα (συνήθως παραμένουν μουμιοποιημένα στο δέντρο). Τα νέα έντομα εξέρχονται των καρπών στα μέσα της άνοιξης. Η ευαισθησία της αμυγδαλιάς στην προσβολή από ευρύτομο διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία, ενώ σχετίζεται και με τις ετήσιες κλιματικές συνθήκες.

Πρόληψη: Αφαίρεση και κάψιμο των μουμιοποιημένων καρπών.

Αντιμετώπιση: Δυο-τρεις ψεκασμοί εντομοκτόνων του μήνες Απρίλιο-Μάιο, με καθοδήγηση ως προς τον χρόνο εφαρμογής τους από τον υπεύθυνο γεωπόνο.

Επικαιρότητα

ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ αφισα 300

ΕΝΩΣΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ασφαλιες 1 300